Hirdetés

loading...

2015. június 20., szombat

Rózsavíz


Rózsavizet így  készíthetünk:
Fontos, hogy csak a szirmokat használjuk fel, és ezek legyenek teljesen vegyszermentesek. Használat előtt alaposan mossuk meg a virágszirmokat. Két csésze rózsasziromhoz adjunk 4 csésze vizet, majd forraljuk fel, aztán hagyjuk kihűlni. Egy üvegedényben hagyjuk állni pár napot. Mindennap keverjük meg, hogy a szirmok a vízben kioldódjanak, és ne ússzanak a víz felszínére. Néhány nap múlva az alaposan kiázott rózsaszirmokat szedjük ki a vízből, majd szűrjük le a rózsaillatú vizet, és öntsük át egy jól záródó üvegbe. Hetekig is eláll a hűtőben.
Rózsavizet felhasználhatjuk:
A rózsavíz nagyon jó bőrtisztító és tonizáló szer. Emellett tökéletesen táplálja a száraz és a normál bőrt, illetve a szem környékét. Még az ekcémás bőrre is nyugtató hatást gyakorol. A fáradt és az irritált szemnek is gyógyírt jelent a rózsavíz. Nyáron a legnagyobb kánikulában frissítőként hat, ha az arcunkra spriccelünk egy kevés rózsavizet. Fürdővízbe csepegtetve testünket, lelkünket ellazító hatását tapasztalhatjuk meg. Amennyiben szájöblögetőként alkalmazzuk, az ínygyulladást csökkenthetjük vele.
Ha azt szeretnénk, hogy a ruháinknak friss, üde rózsaillata legyen, akkor vasaláskor spricceljünk rájuk egy kevés rózsavizet.
A konyhában is hasznosíthatjuk ebből a csodálatos virágból megalkotott rózsavizet. Pikáns ízt kölcsönöz a süteményeknek, édes pudingoknak. Feldobhatjuk szörpjeinket is egy kis rózsavízzel, illetve gyümölcssalátákat is ízesíthetünk vele. Nyáron készíthetünk rózsából limonádét, cukor és citromlé hozzáadásával, melyet hűtve, akár jégkockákkal is szervírozhatunk vendégeinknek a nyári hőségben.
Ezeken túl gyógyír lehet mandulagyulladásra és bélhurutra egyaránt.
Aki a kertjében illatos rózsabokrokkal büszkélkedhet, mindenképpen készítsen rózsavizet, és használja ki jótékony hatásait.